Proef met verse groente geslaagd: Voedselbank zamelt 250.000 kilo in

Een proef om de Voedselbank Rotterdam van meer verse groente en fruit te voorzien is geslaagd. In een half jaar tijd is liefst 250.000 kilo ingezameld om uit te delen aan mensen met weinig geld.

De verse producten die worden ingezameld door de Westlandse Groente & Fruitbrigade hebben een klein schadeplekje, of hebben een vorm of kleur die niet door supermarkten wordt geaccepteerd. Ze zijn echter prima geschikt voor consumptie.

”Onze klanten zijn heel blij; deze verse en gezonde producten zijn een welkome aanvulling op het wekelijkse pakket”, zegt directeur Rob Boswinkel van Voedselbank Rotterdam.

De Groente & Fruitbrigade begon officieel op 6 september, maar draaide in de zomermaanden al proef vanaf een bedrijventerrein in Poeldijk in de gemeente Westland. Binnen een paar weken kon het verzamelpunt al tienduizenden kilo’s tomaten en paprika’s leveren aan de distributiecentra van voedselbanken in Rotterdam en Arnhem. Later kwamen daar ook uitdeelpunten in Amsterdam, Groningen en Tilburg bij.

De leveranciers zijn groente- en fruitbedrijven die hun zogenoemde reststromen doneren. De producten moeten wel nog een paar dagen houdbaar zijn. Er gaan immers een paar dagen overheen tot ze in de pakketten van de voedselbankklanten liggen. Onlangs is een tweede koelcel gehuurd om de aanvoer op te kunnen slaan.

Waarschijnlijk blijft het inzamel- en verdeelpunt in Poeldijk, aldus Elianne Leeffers van de Stichting Groente en Fruit voor Voedselbanken. ,,En misschien gaan we in de toekomst een punt openen in de omgeving van Barendrecht en Ridderkerk, maar dat hangt ervan af of we daar leveranciers vinden.”

Fruit doneren
De volgende stap is het vinden van nieuwe leveranciers die groente en fruit willen doneren, legt Leeffers uit. ,,Nu verspreiden we per week 10.000 kilo groente en fruit aan voedselbanken in vijf steden. Het hangt er elke week een beetje vanaf welke voedselbank ook de middelen heeft om de producten op te halen. Als we straks echt willen opschalen naar landelijk, betekent het dat we dan 40.000 kilo per week gaan leveren. Dan heeft elke klant van de voedselbank één kilo groente en fruit per week.” Er maken zo’n 130.000 mensen gebruik van de voedselbank.

12-02-2019

www.ad.nl

Geplaatst in in de media.